kasza jaglana z sosem

Współcześnie koncentrujemy się na tym, co jemy – wybieramy produkty coraz rozsądniej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy spożywaliśmy wszystko w nieograniczonych liczbach już minęły – czas na zdrowe pożywienie oraz naturalne artykuły. Z tego powodu coraz to częściej również poszukuje się zastępników w kuchni. Sól oraz tłuszcz zostaje gruntownie odsunięty od jadłospisu a towary dosyć ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron czy ziemniaki. Często zastępuje się je towarami lżejszymi, na przykład ryżem lub kaszą. Mają one równie wiele produktów odżywczych, jednak organizm po prostu znosi je o wiele przyzwoiciej. Imponującym przykładem odpowiedniego towary jest kasza jaglana, która dawniej gościła na stołach niezmiernie często a dzisiaj niestety została zapomniana.

kasza jaglana z

Na szczęście coraz to więcej osób ceni jej uroki oraz decyduje się na wprowadzenie do dziennego jadłospisu tej naturalnie kaszy. Z jakiego powodu? Czym ona różni się od sztampowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż riposta na to zapytanie jest niesłychanie łatwa – kasza jaglana to absolutnie inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, albowiem są to niezwykle delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Wypada traktować ją trochę inaczej niż stereotypową, popularną nam kaszę, bowiem nie gotuje jej się jedynie tradycyjnie. Jej przygotowanie potrzebuje trochę więcej czasu lecz jest tego warte, bowiem wrażenia smakowe są w zasadzie fajne. Z jakiego powodu niemniej jednak powinniśmy zaintrygować się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana ma wybitnie wiele należytych dla człowieka właściwości, jakich nie posiada żaden inny artykuł lub trudno jest je znaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest nadzwyczaj poprawnym źródłem nadzwyczaj wielu witamin z grupy B, lecz nie jedynie, dostarcza bowiem także witaminy z grupy E, które niezmiernie poprawiają pamięć i koncentrację a też wiele kapitalnych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo czy potas. Prócz tego kasza jaglana to jest nadzwyczaj bogata w antyoksydanty, co świadczy, że wychwytuje i w głównej mierze neutralizuje tak oznaczane wolne rodniki, dla nas dość niebezpieczne. Jakie właściwości jeszcze sobą wyraża? To zachwycający sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to też kasza niezwykle odżywcza oraz przede wszystkim lekkostrawna, dlatego nadaje się dla chorych oraz oczywiście dla dzieci, jakim wbrew pozorom właściwy przyrządzona powinna bardzo smakować. Zawiera również krzemionkę, składnik rzadko spotykany skutkiem tego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.