Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród szerokich możliwości, które proponuje kuchnia z Europy należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, połączeń i spora porcja składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Standardowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Podstawowe posiłki włoskie

Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie da się dodać do tej potrawy. czytaj Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.

Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też risotto, focaccia, ravioli i szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film