Chcesz wiedzieć, jakim sposobem zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednak nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą perfekcyjną alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co zapewnia pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeśli poprawnie zrobione – może uczynić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.

Trattoria Kraków

   

Ale najpierw: trochę o pizzy we Włoszech …
Schematyczna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem legendarnym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym odpowiedniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub też bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Naturalnie, włoskie jedzenie jest bardzo regionalne, również jeżeli chodzi o pizze. Jedna norma jednakże jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria powinna być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet prawnie nazywać się pizzerią!

Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Jednakowo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza i najbardziej autentyczna – kiedy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.

Co jest potrzebne oprócz pieca, aby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży lub 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Później pora na ulubione akcesoria, chociaż można trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najpoprawniej również gotową pizzę podać typowo po włosku – innymi słowy upiększyć kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.