Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i stosowali owoce kawowca. Jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, czyli pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a wobec tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, aby uzyskać przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych towarów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda dużego trudu. czy barista to trudny zawód Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to nadzwyczaj sporadyczne przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również dobrego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film